15 Eylül 2014 Pazartesi

GoPro Aksiyon Kamerası İncelemesi


Bugünlerde herkesin dilinde bir GoPro ‘dur gidiyor, ben de biraz sektörün bu kısmını ele almaya karar verdim, bir süredir sahip olduğum GoPro Hero3 incelemesi ile sizlerle beraberim. Her şeyden önce bu kadar popülerleşmesini ben bile beklemiyordum GoPro türü küçük kameraların ama ufacık kameranın içine o kadar güzel özellikler sığdırmışlar ki, insan almadan, çekmeden duramıyor. Gelin hep beraber bu alet neymiş detaylıca bir bakalım:


Nedir Bu GoPro Dedikleri?


GoPro, ABD üretimi bir aksiyon kamera. Aksiyon kamera deyimi de size yabancı geliyorsa şöyle anlatayım, 1. gözden çekim yapabilmenize yarayan, çok dar bölgelere bile küçüklüğü sayesinde girebilen ve çekim yapabilen, böylece istenen tüm aksiyonu yakalayan bir video kamera. Aksiyon kamera yanında outdoor kamera da deniyor çünkü outdoor sporlarda, extreme sporlarda sıklıkla kullanılıyor. Aslında o kadar fazla kullanım yeri var ki saymakla bitmez, belki de kısa zamanda popülerleşmesinin en önemli nedeni bu, çünkü çok niş bir kitleye hitap etmekten ziyade geniş bir alanı kapsıyor. Kısa bir örnek vermek gerekirse GoPro ile çocuğunuzun videolarını da çekebilirsiniz, aynı kamerayı kullanarak Felix Baumgartner uzaydan Dünyaya atladı :) Yani 7’den 77’ye herkesin kullanabileceği, hem basit hem de küçük bir kamera bu GoPro. 

Neden GoPro ‘ya İhtiyaç Duyuyoruz?

Birdenbire ortaya çıkmış değil aslında GoPro, ama fiyat / performans oranıyla biraz öne çıkıyor, video kamera teknolojisi giderek gelişti ama bu kadar küçük bir gövdede Full HD çekim olması ve bunun çok kolay kullanılabilmesi GoPro ‘yu diğerlerinden biraz ayırıyor.
Özetlemek gerekirse:
– Kafanıza, kasklara, bisiklete, otomobile, düşünebildiğiniz hemen her yere takılabiliyor ve çekim yapabiliyor
– Çok kötü ışık şartlarında bile yeterince iyi  çekim yapabiliyor
– 60m ‘ye kadar su altında çekim yapabiliyor.
– Dahili WiFi özelliği var
– Çok küçük ve çok hafif
– Düşürürseniz kırılma ihtimali gerçekten çok düşük (yaşadım, anlatıcam)
– Çok geniş açıda çekim yapabiliyor, balık gözü de buna dahil.
– iPad, Android cihazlarla da kontrol edilebiliyor.
– Uzaktan kumandası var.
Bunlar aklıma gelen ilk özellikler diyebilirim, her şeyden önce kullanması çok zevkli bir cihaz GoPro.

İlk Bakışta GoPro

GoPro çok küçük bir alet,  Bu küçük alet, birden fazla modele sahip; benim satın aldığım dönemde White, Silver ve Black modelleri vardı, biz Black modelinde karar kıldık, diğerleriyle arada çok fazla fark yok, fiyat farkı da büyük olmayınca en iyisi olsun olmuşken bakış açısıyla Black Edition aldık, uzaktan kumanda, sualtı housing gibi aslında ekstra olabilecek özellikler bu modelde beraberinde geliyor, bu sevindirici. Aynı zamanda bir çok aksesuar seçeneği var, GoPro hem uçan hem kaçan bir kamera olduğu için nerede kullanacağınız çok önemli, ben ilk kafa bandını aldım çünkü hala aklımda bir günümü anlatacağım bir kısa film gibi bir şey var, düşünsenize yataktan kalktığınız andan itibaren sizin gözünüzden bir gün, hızlandırılmış mı olur nasıl olur şu anda hayal edemiyorum ama yıllar sonra izlediğimde etkileneceğim kesin. 

GoPro Hero3 Teknik Özellikler

Yazılarımda teknik anlatmaktansa kullanıma değinmeyi sevsem de GoPro Hero3 ‘ün özelliklerini anlatmadan geçmek olmaz.
En önemli özellikleri şöyle:
·                     4K Çözünülükte Video @15fps, 2.7K çözünürlükte video @15fps, 1440p @48fps, 1080p @60fps, 720p@120fps video çekim yapabilme.
·                     12Megapiksel fotoğraf çekimi
·                     Dahili WiFi
·                     Dahili uzaktan kumanda
·                     GoPro App (akıllı telefon uygulaması) bedava
·                     60m su altına kadar çekim yapabilme
·                     Dahili timelapse özelliği
·                     MicroSD kart ile çalışıyor
Özellikle 4K çözünürlük ilk çıktığında çok ses getirmişti ama 15fps ‘de olması çoğu videocunun işine yaramadı ama bolca stop motion çekildi, çekilmeye de devam ediyor. Aynı zamanda 720p@120fps özelliği slow motion çekimleri de beraberinde getirdi.

GoPro Kullanım

Her şeyden önce kamerada bir LCD yok, isterseniz aksesuar olarak alabilirsiniz ama ben gerek duymadım, tek tuşla kayda başlıyor ve aynı tuşla kayıt sonlanıyor, çocuk oyuncağı yani. Pili de kullanıma göre değişse de genellikle 45dk- 1saat arası dayanıyor, yine isterseniz Battery BacPac denen bataryadan alabilir, süreyi artırabilirsiniz. Beraberinde gelen yazılımı kullanarak bilgisayara, iPad veya herhangi bir Android tablete bağlayarak açısını ayarlayabilir, GoPro ‘nun gördüğü alanı akıllı telefon veya tabletinizden görebilirsiniz, görüntü 2-3 sn gecikmeli geliyor ama açık alanda 50m mesafeye kadar bağlantı stabil kalıyor. Özellikle kameraya hakim olmadığınz durumlarda, helikopterdeyken örneğin, nereyi çektiğinize bu şekilde bakabiliyorsunuz.

Dayanıklılık

GoPro özellikle dayanıklılık yönünden çok iyi, üstündeki housing ile hem sualtına karşı korumalı oluyor hem de basit düşmelerden kendini koruyor, çünkü aksiyon kamerası dediğin bol bol aksiyona girer, GoPro da boş durmuyor, altta ne kadar sağlam olduğunu test ettim, arabadan attım :) Yaz sıcağında arabaya vakumla bağlanmış GoPro, neme dayanamayıp kendisini atınca, bakın üstünden 7 araba geçmesine rağmen nasıl hayatta kalıp çekime devam etti (Video kalitesi çok düşük ama şair burada dayanıklılığı anlatmak istiyor)

Sonuç















GoPro çok kullanışlı, basit, fiyat / performans oranı yüksek ve eğlenceli bir alet. Fotoğraf çekebilse de çok kaliteli fotoğraflar beklemeyin, ama videoda oldukça başarılı, küçücük video kameraya o balıkgözü açıyı sığdırmak ve bu denli işlevsel hale getirmek müthiş bir başarı. Şu anda tv’de gördüğünüz hemen her dizide, yarışma programında birer ikişer GoPro görebilirsiniz, zaten açısından da GoPro ile çekilmiş olduğu anlaşılıyor. Polisiye dizilerde, otomobillerin patlama anlarında, dar bölgelerde (araç içi, küçük oda) köşelere konumlandırılmış şekilde görebilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ediyorum… alıntı


GoPro kamerayı en uygun fiyata almak için buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder