18 Eylül 2014 Perşembe

LiPo Batarya Nedir?


Son zamanlarda LiPo pillere merak çok fazla. Bazı sorularınıza burada cevap bulabilir, bu bataryalar hakkında bilinmeyenleri öğrenebilirsiniz.

LiPo piller nedir ve neden bu kadar popüler?

LiPo piller özellikle elektrikli uçak ve helikopter dünyasını bir anda ele geçirmiş şarj edilebilir bataryalardır. Yakıt kullanan modellerin yerine elektrikli modellerin tercih edilmesinde başlıca sebeptir.
RC LiPo pillerin RC helikopter ve uçaklar için NiCad yada NiMH gibi bataryalar yerine ideal seçim olmasının üç ana nedeni vardır.
·                                 RC LiPo bataryalar hafiftir ve istenilen şekil veya boyutta üretilebilir.
·                                 RC LiPo bataryalar yüksek kapasitelidir. Yani küçük olmasına rağmen yoğun güç içerir.
·                                 RC LiPo bataryalar ihtiyaç anında yüksek hızda deşarj olabilme özelliğine sahiptir.
Bu pozitif özellikler her RC model için önemlidir ama uçak ve helikopterler için ekstra önem taşır. Örneğin yerde ve suda giden elektrikli araçlar her zaman vardı ama LiPo piller geldikten sonra uçaklar ve helikopterler nitroyu hatta türbini bile güç/ağırlık oranında geride bıraktı.
Ancak mükemmel bir güç kaynağının olmadığını kanıtlarcasına LiPo pillerin dezavantajları da var.
·                                 NiCad ve NiMH ile karşılaştırıldığında hala daha pahalı. Ama gün geçtikçe düşüyor.
·                                 Daha iyiye gitse de uzun ömürlü değil. 300-400 şarjda ömrünü tamamlıyor(İyi bakılmazsa çok daha az). Bütün kurallarına uyulursa 1000 civarı görenlerin olduğu söyleniyor.
·                                 Güvenlik. Uçucu elektrolitler kullanıldığı için yanlış kullanımda patlayabiliyor veya tutuşabiliyor.
·                                 Özenli bakım gerektiriyor. Şarj, deşarj ve depolama ömrüne etki ediyor. Tek hatada çöpe gidebiliyor.
LiPo bataryala bakımı ve oranları hakkında bilgi vermeden önce temel bilgileri öğrenmemiz gerekiyor. Eğer sadece aracınız için hangisini satın almanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız bu kısmı atlayabilirsiniz.

Lithium Ion(Li-Ion) ve Lithium Polymer (LiPo) Pillerin Farkları

Bugünün RC dünyasında çoğu batarya LiPo’dur. Li-Ion ve LiPo piller temelde aynı kimyasal yapıya sahiptir ve lityum karbon katot ve anotların arasındaki lityum iyonu değişimine dayanır. Aralarındaki fark ise hücre paketlemesi ve kullanılan elektrolittir.

Li-Ion

Li-Ion piller elektrolit olarak yanıcı solvent bazlı organik sıvı kullanır. Bu elektrolit, elektrotlar arasında lityum iyonu değişimini sağlar. Genellikle sert metal bir kutu içinde bulunurlar. Çok fazla boy ve şekil seçeneği yoktur.

LiPo

Gerçek bir LiPo pil sıvı elektrolit yerine, ince plastik bir film içinde kuru elektrolit polimer ayraç kağıdı kullanır. Bu ayraç, bataryanın anot ve katotları(lityum karbon aluminyum ve bakır plakalar) arasında bulunur. Böylelikle çok ince ve çeşitli şekillerde hücre yapımına olanak sağlar.
Gerçek LiPo hücre yapısındaki problem ise kuru elektrolit polimeri üzerinden lityum iyonu değişiminin yavaş olması, dolayısıyla şarj ve deşarj sürelerinin uzun olmasıdır. Bu problem pili ısıtmakla üstesinden gelinebiliyor ancak çoğu uygulama için pratik değil.
Bu problem çözüldüğünde güvenlik riskleri de çok azalmış olacak. Gelecek yıllarda elektrikli araba ve enerji depolamadaki ilerlemeyle ultra hafif kuru ve güvenli LiPo pillerin üretileceğine şüphe yok. Teorik olarak neredeyse bir kumaş gibi esnek yapıda üretilebilecek bu pillerle yapılabileceklerin sınırı yok.

LiPo Hybrid

Günümüzde RC araçlarda kullanılan bütün LiPo piller aslında hybrid lityum polimer piller. Aslında gerçek adları lityum-iyon polimer olsa da batarya dünyasında gerçek LiPo olmasalarda, LiPo olarak anılıyorlar.
Organik jelli/solvent bazlı elektrolit kullanarak anot ve katot arasındaki iyon değişim hızını büyük ölçüde arttırır. LiPo hybridler, Li-Ion gibi kısa devre olursa, aşırı şarj olursa, delinirse veya tutuşursa patlayabilir yada yanabilir.
İlk çıktığında LiPo piller Li-Ion’lara göre daha pahalıydı çünkü işçiliği fazlaydı. Neyse ki popüler olduktan sonra fiyatları düştü.
LiPo hybridler aynı hücre yapısını kullandığından aynı esneklik ve çeşitliliğe sahipler. Bu sayede RC modellerde kullanılabilecek seçenekler çok fazla.
Neredeyse bütün RC LiPo hücreler hücre kesesi adı verilen bir folyonun içinde paketlenmiş. Aşağıdaki resimde 2 hücreli LiPo RC pil paketi görülebilir.

Hücre keseleri çok hücreli bataryalar için mükemmel bir çözüm. Düz bi hücre kesesi içinde gereksiz hava olmadan kendisi gibi birçok hücreyle birleşebiliyor. Ayrıca metal kutu yerine kullanılması ağırlık konusunda da avantaj sağlıyor.
LiPo folyosunu açacak olursanız sol taraftaki gibi bir görüntü ortaya çıkacaktır. Polimer ayraç filminin ön ve arkasında levhalanmış olarak duran ince lityum karbon kaplı alüminyum ve bakır anot-katotlar bulunur.Bu uzun film(Resimdeki 5000 mAh hücre 2 metrenin üstündedir.) akordiyon gibi katlanır. Katlanmış hali ısıyla mühürlenerek folyo keseye jel şeklinde elektrolitle birlikte konulur.







Hybrid LiPo pillerin ilginç bir karakteristiği ise ısındığında iyon değişimini daha verimli yapabilmesi. RC modelinizin çalıştırdıktan bir dakika sonra güç kazandığını hissediyorsanız sebebi bu. Aracınızı kışın kullanacaksanız LiPo pilinizi sıcak bir yerde saklamanız lehinize olabilir.  (alıntı)

Lipo Pil Satın almak için tıklayınız.




http://www.erenhobi.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder