3 Eylül 2014 Çarşamba

Uzaktan Kumandalı Model Uçak, Model Araba, Model Helikopterler Soru ve Cevap

Uzaktan Kumandalı Model Uçak, Model Araba, Model Helikopterler Soru ve Cevap



Uzaktan Kumandalı Model Uçak, Model Araba, Model Helikopterler ve Merak Edilenler:
özellikle uzaktan kumandalı modelciliğe yeni başlayan veya başlamak isteyen kişilere yönelik mümkün olduğunca sade bir şekilde temel bilgiler verilmeye çalışılmış ve bu hobiye yeni başlayan kişilerin kafalarındaki sorulara cevap verilmiştir.
- Uzaktan kumandalı modellerin kontrol mesafesi ne kadardır : Model uçak ve helikopterlerde kullanılan profesyonel radyo kumandaların mesafesi yaklaşık olarak havada 1500 – 2000 metre, yerde ise 500-700 metredir. Hazır olarak satılan elektrikli modellerin kumanda mesafeleri ise genellikle 250 – 350 metredir. Ama önemli olan göz mesafenizdir. Bir model uçağı veya arabayı kaç metre uzakta iken görebilirsiniz. Örneğin kanat boyu 1.5 metre olan bir model uçağı 500 metre sonra net göremeyeceğinizden daha uzağa gönderemezsiniz. Bu yüzden kumanda mesafeleri fazlasıyla yeterlidir.
Uzaktan Kumandalı modellerde ne tip motorlar kullanılır : RC modellerde kullanılan motorlar, yakıtlı ve elektrikli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yakıtlı motorlar, nitro yakıtlı ve normal benzin yakıtlı olmak üzere kendi aralarında ikiyi ayrılır.
- Uzaktan kumandalı modellerde ne tip yakıt kullanılır : Model motorlarında özel bir yakıt kullanılmaktadır. Karışımın ana maddelerini metil alkol, yağ ve nitro oluşturmaktadır. Kullanılan motor tipine göre yağ ve nitro oranı değişir. Örneğin model uçaklarda %5-%10 nitro oranına sahip yakıt yeterli olabilirken arabalarda %15-%16 nitro oranı en az gerekli olan orandır. Bu yakıtlar normal benzin gibi parlayıcı değildir ve daha güvenlidir.
Model uçak mı yoksa model helikopter mi daha zordur : Model uçak, model helikoptere göre biraz daha kolaydır. Model helikopteri kullanmayı öğrenmek biraz daha fazla zaman alabilir ama sanıldığının aksine model helikopter kullanmayı öğrenmek çok zor bişey değildir. Model helikopter kullanmayı öğrenmek biraz daha konsantrasyon ve sabır gerektirir.
Hangisiyle nasıl başlamalıyım : Acaba model uçakla mı? yoksa model helikopterle mi? başlamak doğrudur diye düşünüyorsanız bunun cevabı hangisini daha çok seviyorsanız onu tercih edin olacaktır. Çünkü bunun bir sırası yoktur.  Bazı modelciler helikopter zor olduğu için uçakla başlanması gerektiğini düşünürler. Bu yanlış bir kanıdır. Önemli olan sizin hangisini daha fazla sevdiğinizdir. Model helikopter ile başlamayı düşünüyorsanız çift rotorlu yani üst üste palleri olan ve 4 kanallı olan bir model helikopter ile başlamak daha doğru olacaktır. Bu tip model helikopterlerin hem fiyatları artık oldukça makul seviyelere geldi hemde kuyruktan pervaneli model helikopterlere göre çok daha kolay öğrenebileceğiniz helikopterlerdir. Çünkü bu modeller çok daha stabildir ama rüzgarlı ortamda uçamazlar. Bu tip kumandalı helikopterler ile kısa sürede kontrollere alışıp uçmayı öğrenebilirsiniz.
Uçmayı öğrenmek için ilk önce hover (Havada belli bir seviyede model helikopteri sabit tutmak) çalışmalısınız. Modelin kuyruğu size bakacak şekilde sabit durmaya çalışmalısınız. Hovera hakim olduktan sonra farklı manevralar için çalışılabilir.
Yakıtlı model helikopter ile başlamayı düşünüyorsanız 30 luk veya 50 lik bir model helikopter (30 ve 50, model helikopterin motor hacmini ifade etmektedir.) uygun olacaktır. Ama yakıtlı bir model helikopter uçurmayı denemeden önce bu konuda tecrübeli kişilerden eğitim almak faydalı olacaktır. Hem elektrili hemde yakıtlı model helikopter kullanmadan önce bilgisayarda model simülatörü kullanmak kesinlike çok faydalı olacaktır.
Model uçak düşünüyorsanız yine elektrikli bir moel uçak ile başlamak çok daha ekonomik olacaktır. 3 veya 4 kanallı üstten kanatlı bir model uçak tercih etmelisiniz. Kanat boyu yaklaşık bir metre olan Cessna isimli elektrikli model uçaklar oldukça yaygındır. Bu tip model uçakların tek dejavantajı küçük ve hafif olmaları nedeniyle çok rüzgarlı havalarda güzel uçmamalarıdır. Genellikle köpük maddesinden yapılmaktadırlar. 10 km den daha az olan rüzgar hızlarında oldukça keyifli ve güzel uçmaktadırlar ama rüzgar hızı daha fazla olursa bu tip model uçakların kontrol edilmeleri zorlaşmaktadır. Simülatör ile çalışmak model uçak kullanmayı öğrenmek içinde çok faydalı olacaktır.
Yakıtlı Model Motor Rodajı: Bir model motorunu ilk kez çalıştırdığımızda rodaj dediğimiz bir işleme tabi tutmak motorun ömrü açısından gereklidir. İlk çalıştırmada motoru düşük devirde, bol yakıt ile çalıştırmalıyız. Bu şekilde motorun, piston, gömleği ve diğer parçaları birbirine sağlıklı bir şekilde alışacaktır. Motora bol yakıt gitmesini sağlamak için karbüratör iğnesini açmalıyız. Bu iğnenin ne kadar açılacağı markadan markaya değişmektedir. Rodaj esnasında bazı motorlar tam gazda çalıştırılır. bazı araba motorları ise düşük devirde çalıştırılır. Modelin el kitabında genellikle bu konu ile ilgili talimatlar vardır. Bu talimatlar göz önünde bulundurulmalıdır. Model uçak motorlarında genellikle bir depo rodaj yapılması yeterli olmaktadır. Aynı şekilde model helikopterde de bir veya iki depo rodaj yapmak yeterli olmaktadır. Model araba motorlarında ise rodaj biraz daha önemlidir. Çünkü araba motorları küçük hacimlerine rağmen çok yüksek devir ve güç üretirler. Bu yüzden de model araba motorlarını, en az 3-4 depo rodaj yapmak faydalı olacaktır.
Yakıtlı Model Motorları Neden Çalışmaz : Acami iken özellikle araba motorlarını çalıştırmakta genellikle zorluk çekilir. Bir motor çalışmıyorsa ilk önce kontrol edilmesi gereken şey buji ısıtıcının dolu olup olmadığıdır. Eğer pili sonradan konulan buji ısıtıcılardan kullanıyorsanız kullandığınız pilin şarjlı pil olmasına özen gösteriniz.  Daha sonra motorun karbüratörüne yakıt gelip gelmediğini kontrol etmek gerekir. Eğer yakıt deposundan motorun karbüratörüne giden borunun içinde yakıt yoksa bu borunun yakıt dolmasını sağlamak gerekir. Bunun için egsoza giden boru çıkartılarak üflendiğinde sağlanan basınç ile borunun yakıt dolması sağlanabilir. Bu işlem çalıştırmayı kolaylaştıracaktır. Bunları yaptıktan sonrada motoru çalıştıramıyorsanız motorun bujisini kontrol etmelisiniz. Bujiyi sökerek buji ısıtıcınıza takın, bujinin içindeki tel, ampul gibi kor hale gelmelidir. Ama bujinizin kor haline geliyor olması bujinin işlevini tam olarak yerine getireceği anlamına gelmez. Bujinin içindeki helozen şekilli metal tel, nisbeten parlak bir metaldir. Zamanla bu tel koyulaşır ve matlaşır. Bu duruma geldiğinde buji işlevini tam olarak yerine getiremez ve motorun zor çalışmasına veya çalıştıktan sonra çok çabuk stop etmesine sebeb olur. Bu tip durumlarda bujiyi değiştirmek çözüm olacaktır. (alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder